توسعه صنایع پاییندست پتروشیمی، تحول در صنایع و نیازهای كشور را رقم میزند
مدیر كنترل تولید شركت ملی صنایع پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی ایران در سالهای آینده با هدف تقویت رقابتپذیری و توسعهی پایدار، برنامههای توسعهای گستردهای را در دست اجرا دارد. یكی از اولویتهای مهم، افزایش ظرفیت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر است.
سعید باغبانی در برنامه روزی نو رادیو اقتصاد اظهار كرد: اكنون صنعت پتروشیمی ایران نهتنها بهعنوان یك بخش تولیدی بلكه بهعنوان نیروی محركهای برای توسعه زیرساختها، صادرات غیرنفتی و ایجاد فرصتهای شغلی شناخته میشود. با ظرفیت تولیدی بالغبر 90 میلیون تن و صادرات محصولات متنوع به بیشاز 30 كشور جهان، این صنعت توانسته جایگاهی ویژه در بازارهای جهانی به دست آورد.
وی افزود: سهم محصولات پتروشیمی از كل صادرات غیرنفتی ایران، بیشاز 35 درصد است. این صنعت سالانه حدود 15 میلیارد دلار ارزآوری دارد كه به كاهش وابستگی اقتصادی به نفت خام كمك كرده است.
مدیر كنترل تولید شركت ملی صنایع پتروشیمی گفت: این صنعت همچنین موجب اشتغالزایی یك میلیون و 500 هزار نفر در پتروشیمی و صدها هزار شغل غیرمستقیم در 15 هزار صنایع پاییندستی وابسته به پتروشیمی ایجاد شده است. استانهایی چون خوزستان و بوشهر از این صنعت بهرهمند شده و نرخ بیكاری در این مناطق كاهش یافته است.
باغبانی یكی از اصلیترین چالشها در صنعت پتروشیمی را نیاز به فناوریهای خارجی دانست و گفت: بسیاری از مجتمعهای پتروشیمی برای بهرهبرداری از طرحهای توسعهای، نیازمند فناوریهای مدرن هستند كه هنوز در داخل بهطور كامل بومی نشدهاند.
وی ادامه داد: سرمایهگذاری در فناوریهای نوین و همكاری با شركتهای بینالمللی، میتواند در این مسیر مؤثر باشد. همچنین، توسعهی صنایع پاییندستی و افزایش ارزش افزوده محصولات پتروشیمی از طریق تولید مواد شیمیایی با فناوریهای پیشرفته، زمینهساز تحول اقتصادی و افزایش صادرات خواهد بود.
مدیر كنترل تولید شركت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به چشمانداز توسعه صنعت پتروشیمی در ایران تأكید كرد: یكی از اولویتهای مهم، افزایش ظرفیت تولید محصولات با ارزش افزودهی بالاتر است. طبق پیشبینیهای شركت ملی صنایع پتروشیمی، تا سال 1405 ظرفیت تولید پتروشیمی ایران به بیشاز 130 میلیون تن خواهد رسید. این افزایش ظرفیت با تمركز بر تولید محصولات جدید مانند پلیمرهای پیشرفته و مواد شیمیایی خاص صورت میگیرد.
باغبانی خاطر نشان كرد: اگر بخواهیم به سمت توسعه واقعی برویم باید در مسیر تقویت صنایع پایین دستی گام برداریم و نیاز صنایع را تامین كنیم.
وی تصریح كرد: توسعه پاییندست پتروشیمی حلقه اتصال به نیازهای مردم باید توجه داشت كه سرمایهگذاری در صنایع تكمیلی و پاییندست پتروشیمی همواره به علت وجود ارزشافزوده بالا، یك سرمایهگذاری مطمئن و سودآور خواهد بود و در بلندمدت زمینه توسعه و اشتغالی فراگیر را فراهم میكند.
مدیر كنترل تولید شركت ملی صنایع پتروشیمی در پایان با اشاره به افتتاح پروژه انتقال پساب به مجتمع پتروشیمی خراسان شمالی افزود: این پروژه با حضور رئیس جمهور، استفاده از پساب بجنورد در پتروشیمی خراسان با هدف استفاده از آب خاكستری در صنایع افتتاح شد. با بهره برداری از این پروژه، سالانه بیش از پنج میلیون متر مكعب آب آشامیدنی پتروشیمی خراسان آزاد و برای شرب شهر بجنورد استفاده خواهد شد.