اهمیت بهینه سازی مصرف انرژی در بخش ساختمان
رئیس بخش انرژی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی اظهار كرد: موضوع بهسازی ساختمانهای موجود در كشورمان هنوز جانیفتاده و حتی مقرراتی نیز برای آن نداریم و الزامی وجود ندارد كه امیدواریم گامهای لازم در این زمینه برداشته شود.
بهروز محمدكاری در برنامه روزی نو رادیو اقتصاد با اشاره به لزوم صرفهجویی مصرف انرژی در ساختمانها و پیوستن به پویش كاهش 2 درجه ای دمای ساختمانها، گفت: مهمترین امر در صرفهجویی انرژی در ساختمانها توجه به پوسته خارجی یعنی دیوار، كف و سقف و پنجره است كه باید انتقال حرارت را در آن محدود كنیم. با این حال جدی گرفتن اجرای مبحث 19 مقررات ملی ساختمان اصلی ترین راهكار است.
وی افزود: تغییر الگوی مصرف موضوع مهمتری درمدیریت مصرف انرژی است چرا كه دمای بهینه در نظر گرفته شده برای ساختمانها در زمستان 21 و در تابستان بین 25 تا 28 درجه (بسته به مناطق مختلف) است و باید این دما رعایت شود.
رئیس بخش انرژی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی خاطرنشان كرد: با وجود تمام توصیهها دما در اكثر ساختمانها در فصل زمستان بیش از 26 تا 27 درجه سانتی گراد است، این در حالی است كه هر یك درجه كاهش دمای ساختمانها بین 6 تا هفت درصد صرفه جویی در مصرف سوخت را به دنبال خواهد داشت.
محمدكاری تصریح كرد: رسانیدن متوسط دمای ساختمانها از 27 درجه فعلی به 21 درجه، صرفه جویی عظیمی در مصرف سوخت به دنبال خواهد داشت، اما مشكل دیگر در عدم رعایت مبحث 19 و نبود عایق در جدار دیوارها، شیشهها، پنجرهها و ... است.
وی ادامه داد: در همه كشورهای پیشرفته دولت اولین قدم را در هر مبحث برمیدارد و خود پیشگام است. در حالی كه مبحث 19 مقررات ملی ساختمان در سال 1370 به تصویب هیات وزیران رسید، این مقررات برای ساختمانهای دولتی از سال 1399 الزامی شدهاست.
رئیس بخش انرژی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی یادآور شد: این موضوع در خارج از كشور یك امر عادی تلقی میشود و با پوشیدن ژاكت و لباسهای گرم، مانع هدررفت انرژی میشوند؛ اما فرهنگ غلطی در مصرف انرژی داریم كه در كشورمان جا افتاده است.
محمدكاری با اشاره به اینكه همه این موارد در مقررات ملی ساختمان قید شده و لازم الاجراست افزود: صرفهجویی انرژی فرصت طلایی برای وقتی است كه ساختمان را میسازیم چون بعد از آن باید متحمل هزینه بیشتری شویم.
وی تصریح كرد: اگر موارد یاد شده عایق بودند، به طور قطع در دمای 21 درجه احساس آسایش میكردیم، اما عایق نبودن كافی ساختمانها موجب از دست رفتن انرژی شده و سبب میشود در دمای بالاتری این حس آسایش را داشته باشیم؛ بنابراین باید گفت در ساخت و اجرای پروژههای ساختمانی كوتاهی شده است.
رئیس بخش انرژی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی افزود: این یك عیب پنهان است كه باید در مبحث 19 رعایت شود و اگر در اجرای آن كوتاهی شود بهره برداران ساختمان سالهای بعد میتوانند از سازندگان آن شكایت كنند.
در پایان این گفتوگو تاكید شد: لازم است شناسنامه فنی ساختمان ضمیمه سند رسمی در سازمان ثبت اسناد و املاك شود.