جایگزینی4 میلیون و 100هزار بخاری با راندمان بالا در طرح 5 ساله
رئیس كمیسیون انرژی اتاق ایران و رئیس انجمن بهینهسازی مصرف گفت: در دنیا بهینهسازی مصرف یكی از محورهای تولید به شمار می آید و برای آن سیستمهای حمایتی طراحی شده است هرچند در ایران چنین دیدگاهی وجود ندارد.
آرش نجفی در برنامه رهیافت رادیو اقتصاد با اشاره به طرح جایگزینی بخاری مرسوم گازسوز با بخاری گازسوز بازده بالا (با اولویت هوشمند هرمتیك)، اظهار داشت: در بهار 1388 این طرح در دولت تصویب شد تا كاهش مصرف طبیعی و كاهش اتلاف انرژی با استفاده از فناوری جدید میسر شود كه این صرفه جویی به نفع مردم و شركت ملی گاز است و تأثیر قیمتی برای مشتركان و حفظ سرمایه ملی برای شركت ملی گاز را به دنبال دارد.
وی افزود: دو سال گذشته مصوب شد كه شركت گاز بخاری با راندمانF و C را جمعآوری كند و سرمایه گذاران باید تولید كننده بخاریهای گاز سوز با راندمان A و B باشند كه دارای برچسب استاندارد ملی باشند. این طرح با هدف 5 ساله برای 4میلیون و 100 هزار بخاری در نظر گرفته شده است.
رئیس كمیسیون انرژی اتاق ایران از احتمال افزایش كسری گاز به 300 میلیون مترمكعب در ایام سرد سال خبر داد و گفت: با وجود ناترازی شدید شركت گاز با بخش خصوصی برای تعویض بخاری های فرسوده همراهی نكرد.
نجفی عنوان كرد: بخاریهای فرسوده تقریباً 20 تا 30 درصد گاز را تبدیل به گرما میكنند و حدود 70 تا 80 درصد سوخت را بدون اینكه بسوزانند دود میكنند. به همین دلیل حجم گاز صرفه جویی شده ناشی از اجرای طرح بالا بوده و با مكانیسم هوشمندسازی به راندمان 94 درصد میرسیم كه توجیه اقتصادی خوبی هم دارد.
رئیس انجمن بهینهسازی مصرف یكی از مشكلات را توسعه صنایع پتروشیمی و پایین بودن سطح پیچیدگی آنها دانست و تأكید كرد: اگر سطح پیچیدگی صنایع پتروشیمی بیشتر شود، ارزشافزوده آنها هم بیشتر خواهد شد و قیمت عرضه آنها نیز بالا میرود. در غیر این صورت كالاهای پتروشیمی را كشورهای دیگر با قیمت پایین میخرند و زنجیره به سمت كالاهای با پیچیدگی بیشتر را آنها ادامه میدهند.
وی ادامه داد: درحالی كه ناترازی گاز به 250 میلیون مترمكعب رسیده، گمانه زنی ها از افزایش آن به 300 میلیون مترمكعب در روزهای سرد سال حكایت می كند. بخش خصوصی چند سالی می شود كه پیگیر اجرای طرح هایی چون تعویض بخاری های فرسوده است و منابع مورد نیاز برای اجرای این طرح تامین شده اما به نظر می رسد كه متولی این كار تمایلی برای حل مساله ناترازی ندارد.
نجفی با تأكید بر اصلاح الگوی مصرف اظهار داشت: راهبردی كه مقام معظم رهبری با عنوان اصلاح الگوی مصرف مطرح كرد اگر به سرانجام میرسید و ما هر سال 10 درصد كاهش مصرف داشتیم امسال با ناترازی مواجه نمیشدیم و كشوری توانمند و پویا میداشتیم.
رئیس كمیسیون انرژی اتاق ایران اظهار داشت: متاسفانه قوانین به جای اینكه تبیینگر باشند و شرایط را برای پویایی كشور فراهم كنند لنگرگاه و سرعتگیر شركتهای خصوصیاند و آهنگ رشد را به صفر نزدیك كردهاند.
وی تصریح كرد: هرچند این طرح با رویكرد استفاده حداكثری از توان تولید داخل گره خورده اما توان داخلی پاسخگوی تامین بخاری نیست چرا كه سرمایه گذار باید بتوانند 15 هزار بخاری راندمان پایین را در ماه تعویض و بخاری راندمان بالا را نصب و راه اندازی كند.