بهینه سازی مصرف انرژی منجر به كاهش ناترازی میشود
مدیر عامل اسبق شركت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: ریشه ناترازی شدید بنزین، گاز و برق در عدمتوجه به مباحث بهینهسازی مصرف و اجرای قوانین مربوطه از ابتدای تصویب سیاستهای كلی و قوانین مرتبط است.
نصرت الله سیفی در برنامه رهیافت رادیو اقتصاد اظهار داشت: ناترازی انرژی زمانی رخ میدهد كه میزان تولید مواد و انرژی كمتر از میزان مصرف باشد یعنی در فصول گرم با گاز بیشتر و در فصول سرد با میزان گاز كمتر مواجه هستیم.
وی افزود: این ناترازی اتفاق عجیبی نیست و از 20 سال گذشته آغاز شدهاست و با روند مصرفی كه پیش بینی میشد، با بضاعت میادین نفتی و گازی و بضاعت نیروگاههای نصب شده و روند تولید كنونی میتوان متصور شد كه این ناترازی اتفاقی بدیهی بوده است.
این كارشناس انرژی متذكر شد: اعداد و ارقام پیش رو رو به رشد است یعنی ابتدا این اعداد كوچك و در حد كمبود یك میلیون بشكه در روز بود اما امروز به 10 تا 15 میلیون بشكه در روز رسیده است.
یعنی این عدد بزرگ شده و بیشتر هم خواهد شد.
سیفی عنوان كرد: در یك دهه گذشته با حركت روبه رشد در تولید پتروشیمی و تولید فولاد مواجه بودیم كه چون صنعت فولاد كه بر اساس مصرف گاز است این مقدار به 250 میلیون مترمكعب در روز شدهاست. الان كه وارد فصل سرد شدیم مصرف بیشتر شده و برخی صنایع مجبور به قطع گاز هستند.
وی ادامه داد: در مورد برق نیز حدود 15 هزار مگاوات نصب برق را كم داشتیم چون ما سالیانه 6 درصد رشد مصرف داریم و این موضوع در كنار كمبود نیروگاه قابل توجه است. البته اگر نیروگاه هم داشته باشیم گازی نداریم كه به آن بدهیم.
مدیر عامل اسبق شركت بهینه سازی مصرف سوخت تدامه داد: در مورد گازوئیل نكته ناگواركه وجود دارد این است كه به دلیل تفاوت قیمت داخل مرزهای ایران و بیرون مرزهای ایران و كشورهای همسایه ما با حجم عظیمی از قاچاق روزانه 10 تا 20 میلیون لیتر روبروییم.
سیفی خاطر نشان كرد: درمورد مازوت تراز مثبت است و درآمدحاصل از صادرات را به واردات بنزین اختصاص میدهیم كه اتفاق خوبی هم نیست و درمورد نفت خام هم تراز ما مثبت است.
وی در خصوص قاچاق سوخت گفت: قاچاق حاصل اختلاف قیمت بین دو منطقه است. در حالی كه پشت مرز پاكستان یا تركیه هر لیتر گازوئیل 1 دلار و در داخل 300 تومان است مشخص است كه این اختلاف پتانسیل و حجم عظیم و فریبنده رقم موجود افراد یا گروهها را ترغیب میكند كه به صورت گروههای سازماندهی شده وارد قاچاق شوند و عوامل بازدارنده و قضایی نیز تاثیری در این روند نداشته باشند چرا كه حجم رقم قدرتمند بالای 7 میلیارد دلار در سال را شكل میدهد.
این كارشناس انرژی ادامه داد: البته چون این قاچاق دوسویه است و در مقابل خروج سوخت كالاهای قاچاق كه گمركی نمیدهد وارد میشود به نوعی به برخی از صنایع مانند اقتصاد نساجی صدمه میزند.
سیفی گفت: در كشور حجمی معادل هزار فراورده مایع تولید میشود كه ارزش آن 150 میلیارد دلار در سال است. شدت انرژی ملاك خوبی است كه ببینیم ما با این مقدار ارزش چه میكنیم.
وی افزود: در دنیا با این مقدار انرژی ثروت ایجاد میكنند و هرچقدر تولید این ثروت بیشتر باشد یعنی شدت انرژی ما كمتر است. ما طبق متوسط جهانی 5/2 تا 3 برابر و نسبت به اقتصادهای پیشرفته تا 13 برابر انرژی مصرف میكنیم و این نشاندهنده این نكته است كه راهكارهای ما برای زندگی بهتر كارامد نیست.