روزی نو شنبه الی پنج شنبه از ساعت 06:30 به مدت 85 دقیقه

رادیو اقتصاد

روزي نو

كاهش مصرف آب در كشاورزی با انتقال كشت به گلخانه‌ها و محدودیت محصولات آب‌بر


مجری طرح توسعه سامانه‌های نوین آبیاری وزارت جهاد كشاورزی ضمن اشاره به وضعیت كنونی اراضی آبی كشور، بر لزوم تغییر روش‌های آبیاری و محدودیت كشت محصولات آب‌بر تأكید كرد.



فریبرز عباسی در برنامه روزی نو رادیو اقتصاد اظهار كرد: بحران آب در كشور، چالش‌های متعددی را برای بخش كشاورزی ایجاد كرده و مدیریت منابع آبی بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است.

وی با اشاره به اینكه در حال حاضر 8.5 میلیون هكتار اراضی آبی در كشور وجود دارد، گفت: از این میزان، تاكنون بیش از 3 میلیون هكتار به روش‌های تحت فشار و 1.6 میلیون هكتار به شبكه‌های مدرن سطحی مجهز شده‌اند. مجموع این ارقام نشان می‌دهد كه حدود 5 میلیون هكتار از اراضی آبی كشور به روش‌های نوین تجهیز شده‌اند، اما همچنان 3.6 میلیون هكتار به روش‌های سنتی آبیاری می‌شوند.

مجری طرح توسعه سامانه‌های نوین آبیاری با اشاره گنجاندن این موضوع در برنامه هفتم توسعه و سند دانش بنیان عنوان كرد: برای ارتقای روش‌های آبیاری حدود 600 هزار هكتار از این اراضی قابلیت تجهیز به روش‌های نوین آبیاری را دارند، به همین منظور، سالانه تجهیز 350 هزار هكتار از اراضی به روش‌های تحت فشار هدف‌گذاری شده كه در صورت تأمین منابع مالی، این روند تسریع خواهد شد.

عباسی تصریح كرد: منابع مالی برآورد شده 300 همت است كه نیازمند سرمایه‌گذاری دولت است.

وی با تأكید بر لزوم بهینه‌سازی روش‌های آبیاری در اراضی سنتی نیز گفت: بخشی از زمین‌های كشاورزی كه امكان تجهیز به روش‌های نوین را ندارند، می‌توانند با اصلاح روش‌های سطحی، بهره‌وری بیشتری داشته باشند. به‌عنوان‌مثال، با اقدامات مدیریتی ساده و كم‌هزینه می‌توان میزان هدررفت آب را كاهش داد.

مشاور وزیر جهاد كشاورزی یكی از مهم‌ترین روش‌های افزایش بهره‌وری و كاهش مصرف آب را انتقال كشت از محیط‌های باز به محیط‌های كنترل‌شده مانند گلخانه‌ها دانست و تصریح كرد: توسعه كشت گلخانه‌ای یكی از اولویت‌های كشور است كه علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف آب، افزایش عملكرد و بهره‌وری را نیز به دنبال دارد. در حال حاضر، 25 هزار هكتار كشت گلخانه‌ای در كشور وجود دارد كه پیش بینی شده به 50 هزار هكتار توسعه پیدا كند و این امر در كاهش مصرف آب و امنیت غذایی موثر است.

عباسی افزود: بیش از 90درصد طرح‌های توسعه سامانه‌های نوین آبیاری توسط مردم و بخش خصوصی عملیاتی می‌شود.
وی گفت: وزارت جهادكشاورزی به عنوان نماینده دولت و حاكمیت با برنامه‌ریزی، سیاست گذاری و نظارت بر اجرا نقش 10درصدی را در این میان ایفا می‌كند.

مجری طرح توسعه سامانه‌های نوین آبیاری با اشاره به اینكه اثربخشی طرح توسعه سامانه‌های نوین آبیاری در افزایش تولید است، افزود: با توجه به نحوه مدیریت و بهره‌برداری از این طرح می تواند تا 40درصد و بیشتر در كاهش حجم آبیاری و افزایش تولید موثر باشد.

عباسی با بیان اینكه باید 80 درصد روش‌ها به سمت روش‌های نوین تجهیز شود خاطرنشان كرد: با سیاست‌گذاری صحیح و اجرای بسته‌های حمایتی، می‌توان كشاورزان را به سمت كشت‌های كم‌آب‌بر هدایت كرد و در مسیر توسعه امنیت غذایی گام برداشت.

1403/12/25
|
13:24
دسترسی سریع
روزی نو