display result search
دکتر مسعود درخشان، استاد اقتصاد است؛ اما همواره نظراتی که ارایه داده صرفا مجموعهای از کلیاتی بوده که مدام تکرار شده است. اگرچه در انگلستان درس خوانده اما پایهگذار رشته معارف اسلامی و اقتصاد در دانشگاه امام صادق(ع) است.
مشاور اقتصادی ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در انتخابات ریاستجمهوری سال 1392 بود و البته منتقد جدی دولتهای سازندگی و اصلاحات و البته دولت روحانی در حوزههای مختلف اقتصادی و سیاسی از جمله نفت. دکتر درخشان به تازگی گفتوگویی با رادیو اقتصاد انجام داده و برای من که نظریات او را دنبال میکنم جز تکرار کلیات قبلی، چیز تازهای ندارد. گویا دکتر درخشان، چند «شاهبیت» را به عنوان مبانی سخنان خود انتخاب کرده و در هر گفتوگویی، همان را مطرح میکند بدون آنکه خود را نیازمند به مطالعه پاسخها و انتقاداتی بداند که به آن نظریات میشود.
1- مسعود درخشان از تفکری سخن گفته که معتقد است «برای اینکه بتوانیم به خامفروشی نفت ادامه دهیم باید با دنیا هماهنگ باشیم تا تحریم نشویم». مشخص نیست این استدلال از کجا آمده است؟! یعنی تمام تلاش برای رفع تحریم این است که خامفروشی کنیم؟! مثلا اگر تحریم باشیم، میتوانیم فرآورده بفروشیم؟ میتوانیم ارز حاصل از فروش فرآوردههای نفت و گاز و پتروشیمی را به داخل کشور بیاوریم؟ چه کسی گفته هدف از رفع تحریم، هموار کردن مسیر برای خامفروشی است؟!
2- آقای درخشان در بخشی از سخنان خود درباره دیپلماتهای دولت گفته: «یک زمانی میگفتند ما با انگلیس و فرانسه و آلمان مذاکره میکنیم تا بین اروپا و امریکا شکاف به وجود بیاوریم. من آن موقع گفتم فقط یک دلیل بیاورید که چرا باید اروپاییها رابطهشان را با امریکا به هم بزنند تا با ما رابطه برقرار کنند.» گویا آقای درخشان در این دو سال کلا حوزه سیاست خارجی را دنبال نمیکند! در این دو سال، اروپا از هیچ کدام از برنامههای دولت ترامپ علیه ایران حمایت نکرد. البته زورش هم نرسید که شرکتهای خصوصی را در اروپا که منفک از دولتها هستند به همکاری با ایران مجبور کند، اما همواره کنار ایران در برجام و در مقابل امریکا ایستاد و به قطعنامههای پیشنهادی امریکا هم رای نداد. اگر این شکاف نیست، پس چیست؟!
در دولت احمدینژاد که آقای درخشان معتقد است: «با یک روحیه خوب انقلابی وارد شد» چون شکافی بین اروپا و امریکا نبود چندین قطعنامه علیه ایران صادر شد. البته حالا که این شکاف ایجاد شده، دوستان آقای درخشان در مجلس که به اعتقاد او باید «هماکنون از ظرفیت مجلسمان که حرفهای انقلابی میزند به خوبی استفاده شود» با اقدامات انقلابی خود درصدد از بین بردن این شکاف و حفظ تحریمها هستند تا اینگونه نظرات آقای درخشان و دوستانشان برای نفروختن نفت تامین شود!
3- آقای درخشان گفته: «امروزه برخی مسوولان خیال میکنند میتوان با دلارهای نفتی به دروازههای تمدن بزرگ رسید». ای کاش ایشان بگوید کدام مسوول، چنین حرفی زده است؟! اگر امروز مسوولان به دنبال دلارهای نفتی هستند، برای رسیدن به دروازههای تمدن بزرگ نیست! برای تامین حداقلها برای اداره کشور است تا مرکز پژوهشهای مجلس گزارش ندهد که رفاه ایرانیان در 10 سال اخیر به حداقل رسیده است.
4- نقطه اوج سخنان دکتر درخشان آنجاست که گفته: «در مورد قراردادهای نفتی از زمان دارسی تا IPC من یک به یک مطالعه کردم... از زمان دارسی تا به حال یک فناوری در این چارچوب منتقل نشده و در IPC هم همینطور.» من نمیدانم منظور آقای درخشان درباره انتقال فناوری چیست. ولی این را میدانم وقتی که قطعنامههای تحریمی شورای امنیت سازمان ملل، یک به یک علیه ایران صادر میشد و رییس دولت مورد علاقه آقای درخشان و دوستانشان، آنها را کاغذپاره توصیف میکرد، شرکتهای ایرانی با همان تجربیاتی که در دولت اصلاحات در کنار شرکتهای خارجی کسب کرده بودند، پروژهها را در زمان تحریم پیش میبردند. در یک نمونه استاتاویل در دولت اصلاحات، حفاری فازهای 4 و 5 را با همراهی پتروپارس انجام داد و پتروپارس یاد گرفت و در دوران تحریم، حفاری فازهای بعدی را انجام داد. درباره اوپک و... همچنین مواردی صدق میکند. همین امروز شرکتهای دانشبنیان ایرانی، با روش مهندسی معکوس فاصله گرفتهاند. اینها اثر چیست؟! کاش آقای درخشان از پشت میزش بلند شود و سری به اهواز و عسلویه بزند.
5- و نکته پایانی، آن بخش از سخنان دکتر درخشان است که افت فشار فازهای پارس جنوبی را عامل بحران گازی کشور میداند. در حالی که میزان مصرف گاز در کشور و تغییرات میزان تولید و مصرف در سالهای اخیر مشخص است. طبیعی است که فازهای پارس جنوبی به مرور زمان دچار افت فشار میشوند و این کشف آقای درخشان نیست. اما اینکه کمبود گاز را به افت فشار نسبت دهیم و آمارهای تولید و مصرف را هم در نظر نگیریم و البته افت فشار را هم به توتال گره بزنیم، از جمله عجایب سخنان اخیر آقای درخشان است. جالب است که توتال فقط فاز 2 و 3 را در پارس جنوبی اجرا کرده که از نظر مدت زمان، بهترین تجربه در پارس جنوبی بوده و از لحاظ هزینه هم با هزینهای کمتر از هزینه پیشبینی شده به اتمام رسیده است. حالا اینکه چرا توتال از نظر آقای درخشان، نماد افت فشار از پارس جنوبی است، احتمالا ریشه در مبارزات آقای درخشان علیه IPC یا همان مدل جدید قراردادهای نفتی هم دارد!