رهیافت "شنبه الی چهارشنبه" از ساعت 21:05 به مدت 55 دقیقه

برقراری روابط ایران و عربستان به نفع همه كشورهای منطقه است

یك كارشناس مسائل سیاسی و بین الملل گفت: برقراری روابط بین ایران و عربستان به نفع همه كشورهای منطقه است.

1401/12/24
|
08:26
|

«محمد صادق كوشكی» در برنامه رهیافت رادیو اقتصاد افزود: آمریكا و رژیم صهیونیستی موافق توسعه روابط ایران با عربستان نبوده و می خواهند این روابط درسطح حداقلی باقی بماند.

وی اظهارداشت: جالب است بدانید حتی قبل از انقلاب بین ایران و عربستان تنش وجود داشته چون هم ایران و هم عربستان به نوعی خود را قدرت برتر منطقه خلیج فارس می‌دانستند.

این كارشناس مسائل سیاسی و بین الملل گفت: در عصر پهلوی نیز همگان شاهد رقابت بین ایران و عربستان بودند اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این رقابت با دخالت قدرت‌های فرامنطقه‌ای مثل آمریكایی‌ها و اروپایی‌ها شدیدتر شد.

وی افزود: رقابت ایران و عربستان در پهنه خلیج فارس به نوعی رقابت طبیعی بود نه خصمانه اما بعد از پیروزی انقلاب آمریكایی‌ها و اروپایی‌ها تلاش كردند این رقابت را به سمت خصمانه بودن سوق دهند.

كوشكی اظهارداشت: در حال حاضر چینی‌ها روزانه هشت میلیون بشكه نفت و معادل آن گاز خریداری می‌كنند اما از سال 2030 به بعد این مقدار واردات بر اساس جهشی اقتصادی كه چین برای دهه آینده خود پیش بینی كرده سه برابر خواهد شد یعنی به بیش از 25 میلیون بشكه نفت و گاز در روز خواهد رسید.

وی عنوان كرد: خلیج فارس تنها منطقه‌ای كه قدرت پاسخگویی به نیازهای نفتی و گازی چین را دارد به همین دلیل چینی‌ها در طول پنج سال اخیر نگاه جدی‌تری به منطقه خلیج فارس داشته اند.

این كارشناس مسائل سیاسی و بین الملل گفت: نیازی كه چین در دهه آینده به خلیج فارس دارد آمریكا، اتحادیه اروپا و حتی هند به عنوان رقیب چین و بقیه ممالك دنیا ندارند به همین دلیل خیلی جدی‌تر در خلیج فارس حضور پیدا كرده است.

وی افزود: چینی‌ها سعی كردند برخلاف رقبا مثل آمریكاو غیره حضور نظامی در منطقه مقدمه نباشد بلكه این حضوربیشتر با نفوذ اقتصادی باشد.

كوشكی اظهارداشت: صادرات سال میلادی گذشته چینی‌ها فقط به عربستان 40 میلیارد دلار بوده و به یك معنا بازارهای عربستان و امارات به عنوان دو قطب اصلی منطقه خلیج فارس را تسخیر كرده‌اند در حالیكه صادرات چین به ایران در همین سال اعم از قاچاق و رسمی سرجمع به شش میلیارد دلار نیز نمی‌رسید.

وی یادآورشد: چینی‌ها به خوبی واقفند در دهه پیشرو منطقه خلیج فارس منبع تامین نفت و گاز آن هاست از اینرو باید امن باشد به همین دلیل سیاستی را به آرامی شروع كردند و آن اخراج رقیب اصلی خود یعنی آمریكا از منطقه بود اما این اخراج قرار نیست نظامی باشد بلكه باید با نفوذ اقتصادی صورت گیرد كه میانجیرگی موفق چین بین ایران و عربستان برای برقراری روابط دو طرف از جمله این سیاست هاست.

دسترسی سریع
رهیافت