یك كارشناس اقتصادی گفت: تورمی كه در خرداد ماه سال جاری ایجاد شده درصد این تورم در سالهای اخیر بیسابقه بوده است.
«سیاوش غیبی پور» در برنامه روی خط بازار رادیو اقتصاد افزود: بر اساس گزارش مركز آمار ایران نرخ تورم ماهانه خرداد ١4٠١ به ١٢،٢ درصد رسیده است.
وی اظهارداشت: این تورم ریشه در چند عامل از قبیل اصلاح ساختار نظام یارانهای، افزایش حقوق كارگران در قانون بودجه سال جاری یا اصلاح نظام دستمزدی و ساختار تورمی در اقتصاد ایران دارد.
این كارشناس اقتصادی گفت: مفهوم ساده اصلاح یارانهها به نوعی دست به دست شدن منابع است یعنی بین تولید، بنگاه و خانوار وجوهی جابجا و پس از مدتی این اثر ماندگار میشود.
وی افزود: اصلاح ساختار یارانهای تورمی كه در خرداد ماه سال جاری ایجاد كرد به نوعی جابجایی درون زایی منابع بوده پس این تورم خیلی به نقدینگی ارتباط پیدا نمیكند.
غیبی پور بیان داشت: ارتباط اصلاح نظام یارانه با موضوع نقدینگی بسیار ضعیف است چون منابع بین دولت، بانكها و مردم جابجا شده است.
وی ادامه داد: یكی از ریشههای منفی تورم اینكه سفرههای مردم كوچك شده حال سئوال اینكه این بحث چه سودی برای اقتصاد دارد؟
این كارشناس اقتصادی در پاسخ گفت: بهره وری در اقتصاد پیشرفت میكند برای مثال وقتی یارانه ارزی یك كارخانهای گرفته شود مجبور است در نظام ارزی آزاد بازار خود را حفظ كند.
وی افزود: بنگاه اقتصادی برای ماندگاری در بازار و حفظ سهم خود در بازار چارهای ندارد مگر اینكه به سمت ارتقای كیفیت و بهره وری حركت كند.
غیبی پور بیان داشت:لازمه ارتقای كیفیت استفاده از فناورها و تكنولوژیهای روز دنیا و همینطور بهرهگیری از نیروی انسانی به احسن وجه است.
وی ادامه داد: این بهره وری و بكارگیری فناوری های روز دنیا در كسب و كارها در سالهای بعد اثر خود را روی سفره اقتصاد ملی نشان میدهد.
این كارشناس اقتصادی تصریح كرد: قبل از اصلاح نظام یارانهها توزیع درآمد انجام نمیشد اما اكنون توزیع درآمد انجام میشود.
وی یادآورشد: هرچند در گام نخست كالاها گران شده و آن چیزی كه به خانوارها به عنوان جبران یا تامین مالی پرداخت میشود شاید جبران واقعی نباشد ولی به مرور زمان یك تعادل واقعی در جامعه ایجاد خواهد شد.