وضعیت صادرات و تولید فرش دستباف بر طبق آمارها مناسب نیست و جایگاه اول بازارهای بین المللی را از دست داده است.
سیدمرتضی حاجی آقا میری رئیس كمیسیون فرش هنر و صنایع دستی اتاق ایران با حضور در برنامه كنكاش رادیو اقتصاد اظهار داشت: بر اساس گزارش گمرك بالاترین آمار صادرات فرش ایران مختص سال 1373 بوده با مبلغ 2میلیارد و 100میلیون دلار كه در دهه 80 به میانگین سالانه 416میلیون دلار رسید و با شیب تندی در دهه 90 به صادرات 50 میلیون دلار در سال گذشته كاهش یافت.
حاجی آقامیری افزود: ایران سالها در صادرات فرش دستباف در جایگاه اول بود كه امروز به جایگاه سوم نزول پیدا كرده است.
وی یكی از دلایل مهم كاهش صادرات فرش دستباف را وضع قانون تعهد برگشت ارز ناشی از صادرات دانست و گفت: وضع این قانون و عدم توجه به جایگاه ایران در این صنعت در صحنه بین المللی و همچنین بی توجهی به تولید آن در داخل كشور، ضرر بسیاری به اقتصاد و شاغلین این صنعت وارد آورده است.
عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان فرش بیان كرد: با تثبیت تبصره در قانون بودجه 1402 شورای گفتگوی بخش خصوصی در خردادماه، بدنبال برنامه ریزی برای ارتقاء این صنعت بود كه بعد از گذشت 3ماه هنوز نتیجه آن اعلام نشده كه امیدداریم مجلس به زودی برای سال 1403 و 1404 و برنامه هفتم تصمیمات خود را ابلاغ كند تا برای 5سال آینده به یك برنامه ریزی مطلوب و هدفمندی دست یابیم.
وی با تاكید بر برداشتن موانع صادراتی و عضویت ایران در پیمان های بین المللی و منطقه ای مطلوب اظهار امیدواری كرد تا بتوانیم به جایگاه اول خود در صنعت فرش برگردیم.
حاجی آقا میری غافل شدن از صنعت فرش و صنایع سنتی و دستی را یكی از آفتهای بزرگ تصمیم گیران و مسولین دانست و گفت: با عدم توجه به صنایع دستی كشور كه شاغلین بسیاری را در استان های مختلف دارد، هم اقتصاد و هم اشتغال ضربه می بیند و هم برگشت این صنایع در منظر مردم كار بسیار دشوار و هزینه بری خواهد بود.