نشست مشترك رسانهای با حضور سخنگوی اقتصادی دولت، رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس كل بانك مركزی درباره آخرین وضعیت شاخصهای كلان اقتصادی و برنامهریزی هایشان برگزار شد.
احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در ابتدای نشست مشترك رسانهای مسئولان اقتصادی دولت با عنوان «عملكرد اقتصادی دولت سیزدهم» با تبریك روز خبرنگار و قدردانی از فعالیتهای آنان در جهت آگاهیبخشی، اظهار كرد: در آستانه دومین سالگرد شروع به كار دولت مردمی مجموعه كاملتری از خبررسانی را میتوان به شكل نشست امروز انجام داد.
وی ادامه داد: اولین بخش از مسائل بخش واقعی اقتصاد ایران درباره چشمانداز رشد و مبانی رشد اقتصادی است. زمانی در این كشور عنوان میشد كه مردم خادم نمیخواهند، مدیر میخواهند نتیجه آن نگاه رشد اقتصادی تقریباً صفر در دهه 90 شد. اگر تصویر و روند آن دهه را با سال 1401 مقایسه كنیم به روشنی مشخص است كه كاهش شدید سرمایهگذاری در كشور به تضعیف رشد بلندمدت اقتصادی انجامید.
سخنگوی اقتصادی با اشاره به چشمانداز اقتصادی كشور آن را روشن ارزیابی كرد و گفت: مبانی رشد اقتصادی كه مربوط به سرمایه گذاری كشور بوده است، در آینده ثمر خواهد داد. زمانی در كشور عنوان میشد كه مردم به خادم نیاز ندارند و مردم مدیر میخواهند، اما آن نگاه در پشت درهای بسته تصمیماتی را اتخاذ میكرد كه منجر شد دهه 90 در اقتصاد ایران، دهه افول بسیاری از شاخصهای مهم اقتصادی باشد.
وی یادآور شد: دهه 90 در حوزه سرمایهگذاری با شرایطی مواجه شدیم كه نه تنها اقتصاد ایران رشد نكرد و درجا هم نزد، بلكه سرمایهگذاریهای كشور 47 درصد كاهش یافت.
خاندوزی با تاكید بر اینكه «تلاش دولت سیزدهم تقویت بنیانهای رشد اقتصادی است»، اظهار كرد: در دهه 90 تشكیل سرمایه ثابت حوزه ماشینآلات، حدود 61 درصد كاهش یافت و تشكیل سرمایه ثابت در حوزه ساختمان با كاهش 47 درصدی مواجه بود و منجر به این شد كه ظرفیت رشد بلندمدت اقتصاد ایران تضعیف شود. بر همین اساس تلاش دولت سیزدهم بر تقویت بنیانهای رشد درازمدت قرار گرفت.
وزیر اقتصاد تصریح كرد: شاخصهای رشد و افزایش قیمتها در دهه 90 به گونهای دچار سختجانی شدند كه نه رشد اقتصادی به راحتی افزایش مییافت و نه تورم به راحتی كاهش پیدا میكرد. این مسئله ناشی از این بود كه اقتصاد ایران در دام و تله رشد پایین و سرمایهگذاری صفر و منفی گرفتار شده بود.
وی ادامه داد: اما با سیاستهای اصلاحی دولت سیزدهم و اقدامات صورت گرفته، این روندها اصلاح شد و شاخصها رو به بهبود رفت. امیدواریم روند سال 1401 در سال 1402 و سالهای آتی ادامه یابد تا از دام رشد پایین و سرمایهگذاری صفر و پایین خارج شود.
سخنگوی اقتصادی دولت با یادآوری نرخ بیكاری در دهه گذشته، تصریح كرد: در امر ایجاد اشتغال، در دهه 90 تحرك جدی در سیاستهای اشتغالزایی كشور به چشم نخورد و ثمره این بیتوجهی، قفل شدن نرخ بیكاری كشور و نرخ اشتغال بود، به شكلی كه یا اعداد ثابت بود یا به میزان دهمدرصد تغییر میكرد. دولت گذشته الگویی جز پاسدادن چالشها به آینده و موكولكردن حل مسائل به مذاكرات خارجی نداشت.
خاندوزی با بیان اینكه «دولت نسبت به پرداختیهای عمرانی كشور اهتمام دارد»، گفت: در سال گذشته بیش از 273 هزار میلیارد تومان پرداخت بودجه عمرانی از سوی سازمان برنامه و بودجه داشتیم و دولت بیش از 100 درصد بودجه عمرانی مصوب خود را محقق كرده است.
وی یادآور شد: اكنون بعد از سالهای طولانی شاهدیم كه بودجه عمرانی كشور بیش از 100 درصد محقق میشود و نسبت به سال 1400 بالغ بر 97 درصد رشد را ثبت میكند. بنابراین در كنار احیای پروژههای معطلمانده اقتصادی، تحریك اقتصادی هم صورت گرفته و كشور تبدیل به كارگاه عمرانی شده است.
سخنگوی اقتصادی دولت در ادامه نشست مشترك مسئولان اقتصادی دولت با اشاره به ناترازیهایی كه كشور در حوزه انرژی و برق در ابتدای دولت سیزدهم با آن مواجه بود، گفت: در شرایطی دولت را تحویل گرفتیم كه تامین آب و برق كشور نیز به برخی مسائل خارجی گره خورده بود و برق در سیمها و گاز در بخاریها نباشد. در تابستان دو سال گذشته برنامهریزی برای قطعیهای هشتساعته در نظر گرفته شده بود.
وی ادامه داد: گرچه امروز هم مسئله كمبود تأمین برق چه در صنایع، چه در بخشی از حوزه خانگی كشور وجود دارد، اما عدد 15 هزار مگاوات ناترازی برق كشور - در شروع دولت سیزدهم - از طریق ایجاد 7 هزارمگاوات ظرفیت جدید در دو سال اخیر به 8 هزار مگاوات كسری كاهش یافته است.
وی یادآور شد: در دولت گذشته میانگین اضافهشدن ظرفیت تولید برق 3 هزار مگاوات بود. ناترازیها برجامانده از دولت گذشته تلاش میشود كه در دولت سیزدهم با سرعت بیشتری كاهش یابد. نمیخواهم بگویم كه ادامه مسیر سال 99 و 1400 میتوانست ما را در خاموشیها و تامین گاز در كشور به چه نقطهای برساند. تمام تلاش و تدابیر دو سال اخیر دولت این است كه از ناترازیهای انرژی دولت قبلی با كمترین فشار به مردم و بخش تولید كشور عبور كنیم.
وزیر اقتصاد با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم برای بازگشت كشور به ریل توسعه، اظهار كرد: كشور قریب به یك دهه نرخ رشد صفر اقتصادی را تجربه كرده است. اگر متوسط نرخ رشد اقتصادی كمتر از یك درصد را در طول هشت دولت سال قبل با رشد اقتصادی سال 1400 و 1401 كه بیش از 4 درصد را به ثبت رسانده، مقایسه كنیم، مشخص میشود اراده و اولویت تیم اقتصادی دولت سیزدهم در بخش حقیقی اقتصاد، آن است كه بتواند از طریق سیاستهای اقتصادی در قالب بودجه سنواتی، كشور را به ریل توسعه و رشد اقتصادی بازگرداند.